To jedna z ulubionych przekąsek moich dzieci jakie znajdują w pojemniku na drugie śniadanie. Sama uwielbiam je piec chociażby dla zapachu cynamonu jaki roznosi się po całym domu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Przygotowanie i pieczenie: 🕐 1h
50 sztuk łatwe

SKŁADNIKI

Nadzienie

1 opakowanie cynamonu

50 gr miękkiego masła

6 łyżek brązowego cukru

Ciasto

550 gr mąki pszennej plus extra do podsypywania

70 gr miękkiego masła

50 gr drożdży świeżych lub 1 opakowanie suchych

2 żółtka

100 gr cukru

250 ml mleka

KROK PO KROKU

  • Do ciepłego mleka dodaj drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw na 5 minut. 
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj resztę cukru i sól. Wlej mleko z drożdżami i resztę mleka. Wszystko wymieszaj.
  • Następnie wyrób dodając żółtka. Po kilku minutach wyrabiania dodaj masło i dalej wyrabiaj (mikserem lub ręcznie. Jak wolisz). Wyrabiaj tak przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryj je folią i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Po tym czasie wyłóż ciasto na blat i wygniataj przez chwilę. Następnie podziej je na 2 części. Każdą z tych części rozwałkuj na placek 0.5 cm. Placki z ciasta posmaruj masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem. Ja smaruję je ręką.
  • Zwiń ciasto w ślimaka i podziel nożem na plasterki ok 1.5 cm. Wszystkie ułóż na dużej prostokątnej blaszce wyłożonej papierem. Pamiętaj by zachować odstępy. Przykryj czystą ścierką i odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
  • Nagrzej piekarnik na 180 stopni C. i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Ja moje bułki po upieczeniu polałam lukrem.

WSKAZÓWKI:

Do masy maślano – cynamonowej dodaj rodzynki i orzechy. Twoje bułeczki nabiorą iście królewskiego smaku.

RELATED ARTICLES

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przechowujemy ciasteczka. Chcesz pozostać na stronie - kliknij Zgadzam się Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close