To jedna z ulubionych przekąsek moich dzieci jakie znajdują w pojemniku na drugie śniadanie. Sama uwielbiam je piec chociażby dla zapachu cynamonu jaki roznosi się po całym domu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
SKŁADNIKI
Nadzienie
1 opakowanie cynamonu
50 gr miękkiego masła
6 łyżek brązowego cukru
Ciasto
550 gr mąki pszennej plus extra do podsypywania
70 gr miękkiego masła
50 gr drożdży świeżych lub 1 opakowanie suchych
2 żółtka
100 gr cukru
250 ml mleka
KROK PO KROKU
- Do ciepłego mleka dodaj drożdże, łyżeczkę cukru, wymieszaj i odstaw na 5 minut.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj resztę cukru i sól. Wlej mleko z drożdżami i resztę mleka. Wszystko wymieszaj.
- Następnie wyrób dodając żółtka. Po kilku minutach wyrabiania dodaj masło i dalej wyrabiaj (mikserem lub ręcznie. Jak wolisz). Wyrabiaj tak przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryj je folią i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wyłóż ciasto na blat i wygniataj przez chwilę. Następnie podziej je na 2 części. Każdą z tych części rozwałkuj na placek 0.5 cm. Placki z ciasta posmaruj masłem wymieszanym z cukrem i cynamonem. Ja smaruję je ręką.
- Zwiń ciasto w ślimaka i podziel nożem na plasterki ok 1.5 cm. Wszystkie ułóż na dużej prostokątnej blaszce wyłożonej papierem. Pamiętaj by zachować odstępy. Przykryj czystą ścierką i odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik na 180 stopni C. i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut. Ja moje bułki po upieczeniu polałam lukrem.
WSKAZÓWKI:
Do masy maślano – cynamonowej dodaj rodzynki i orzechy. Twoje bułeczki nabiorą iście królewskiego smaku.