Chlebek ziołowy, inaczej zwany prowansalskim. Zawdzięcza swą nazwę mieszance ziół jakimi pachnie i smakuje czyli rozmarynem, bazylią, tymiankowi i oregano.
SKŁADNIKI
360 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
550 g mąki
2 łyżeczki soli
2 łyżki ziół prowansalskich ( może być mieszanka własna)
KROK PO KROKU
- Do dużej miski wlej ciepłą wodę ( temperatura ok. 37 st.C ) i dodaj drożdże oraz cukier. Wymieszaj łyżką żeby drożdże się rozpuściły. Cukier dodajemy do drożdży by przyspieszyć ich pracę.
- Dodaj teraz mąkę wymieszaną z solą oraz mieszankę ziół.
- Wyrabiaj ręką lub mikserem do uzyskania gładkiej masy.
- Powstałą kulkę ciasta włóż do miski i przykryj folią. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Po upływie tego czasu wbij kilka razy pięść w ciasto by je odgazować, krótko przerób ręką i na papierze do pieczenia uformuj okrągły bochenek. Przykryj czystą ścierką tym razem na 15 – 20 minut. Ostaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik na 200 stopni.
- Natnij lekko wyrośnięte ciasto i oprusz je delikatnie mąką a następnie włóż je do nagrzanego piekarnika na 35 minut.