Moje przepisy

Chleb ziołowy

Chlebek ziołowy, inaczej zwany prowansalskim. Zawdzięcza swą nazwę mieszance ziół jakimi pachnie i smakuje czyli rozmarynem, bazylią, tymiankowi i oregano.

SKŁADNIKI

360 ml ciepłej wody

25 g świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

550 g mąki

2 łyżeczki soli

2 łyżki ziół prowansalskich ( może być mieszanka własna)

KROK PO KROKU

  1. Do dużej miski wlej ciepłą wodę ( temperatura ok. 37 st.C ) i dodaj drożdże oraz cukier. Wymieszaj łyżką żeby drożdże się rozpuściły. Cukier dodajemy do drożdży by przyspieszyć ich pracę.
  2. Dodaj teraz mąkę wymieszaną z solą oraz mieszankę ziół.
  3. Wyrabiaj ręką lub mikserem do uzyskania gładkiej masy.
  4. Powstałą kulkę ciasta włóż do miski i przykryj folią. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Po upływie tego czasu wbij kilka razy pięść w ciasto by je odgazować, krótko przerób ręką i na papierze do pieczenia uformuj okrągły bochenek. Przykryj czystą ścierką tym razem na 15 – 20 minut. Ostaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Nagrzej piekarnik na 200 stopni.
  7. Natnij lekko wyrośnięte ciasto i oprusz je delikatnie mąką a następnie włóż je do nagrzanego piekarnika na 35 minut.

Przechowujemy ciasteczka. Chcesz pozostać na stronie - kliknij Zgadzam się Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close