Wiem, wiem, zaraz powiecie że w dzisiejszych czasach nikt nie robi już masła bo przecież w supermarkecie mamy taki wybór! Ja robię masło sama. Dlaczego? Bo wiem co w nim się znajduje więc wiem co jem. No i smak iście śmietankowy..
SKŁADNIKI:
330 ml śmietany słodkiej 30 %
KROK PO KROKU:
Na 15 minut przed ubijaniem wyjmij śmietanę z lodówki. Wlej ją do miski i ubijaj na średnich obrotach miksera. Najpierw ubije się na sztywno śmietana. Ubijaj dalej aż „przebijesz” śmietanę. Wtedy powstaną gródki masła. Ubijaj jeszcze kilka minut aż zobaczysz wyraźnie oddzielone gródki masła od maślanki. Miej cierpliwość bo na pewno się uda. Teraz nie pozostaje już nic innego jak zlać przez sitko powstałą maślankę do pojemnika (użyjesz ją do pieczenia ciasta). Pozostałe na sitku masło zlej pod porządnie zimną wodą i ulep kulkę wyciskając przy tym resztki śmietany.
Voilà! Masło gotowe! Możesz je włożyć na chwilę do lodówki żeby się ścięło albo od razu smarować nim chleb.
Z 330 ml śmietany powstanie ok. 150 g masła. Czas ubijania około 20 minut.
WSKAZÓWKA
Latem wrzucam na powstałe masło jeszcze w sitku kilka kostek lodu żeby śmietana się szybciej ścięła