Smaki Holandii

Sylwestrowe pączki

Oliebollen

Nie może ich zabraknąć w sylwestra. Najsmaczniejsze są te tradycyjne czyli posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, prosto z garnka / frytkownicy.

Oto przepis na pączki naturalne czyli bez dodatków.

Może zasmakują Ci też te z dodatkami? Dodaj do ciasta zwykłe rodzynki lub jabłko pokrojone w kostkę albo banan przekrojony wzdłuż i wszerz na 4 części, maczany w cieście i smażony na głębokim oleju … pychota!

Oto podstawowy przepis na ciasto na około 25 sztuk bez dodatków:

SKŁADNIKI

500 ml letniego mleka

1 torebka suchych drożdży (7 g)

3 łyżki cukru

500 gr mąki

1 jajko

Szczypta soli

Olej słonecznikowy do smażenia

KROK PO KROKU

  1. Letnie mleko wymieszaj z cukrem i drożdżami. Odstaw na 10 minut.
  2. Przesiej mąkę i sól.
  3. Dodaj jajko.
  4. Wlej mleko do mąki ubijając mikserem.
  5. Przykryj i pozostaw mieszaninę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez co najmniej godzinę.
  6. Rozgrzej olej na głębokiej patelni do 180 stopni. Zrób kulki ciasta mokrymi szczypcami do lodów i delikatnie wlej do oleju. Po kilku minutach odwróć je. Zamiast patelni możesz użyć frytkownicy. Oliebollen są gotowe, gdy są złotobrązowe. Zajmie to około 6 minut.

Smacznego! Eet smakelijk!

Przechowujemy ciasteczka. Chcesz pozostać na stronie - kliknij Zgadzam się Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close