Oliebollen
Nie może ich zabraknąć w sylwestra. Najsmaczniejsze są te tradycyjne czyli posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, prosto z garnka / frytkownicy.
Oto przepis na pączki naturalne czyli bez dodatków.
Może zasmakują Ci też te z dodatkami? Dodaj do ciasta zwykłe rodzynki lub jabłko pokrojone w kostkę albo banan przekrojony wzdłuż i wszerz na 4 części, maczany w cieście i smażony na głębokim oleju … pychota!
Oto podstawowy przepis na ciasto na około 25 sztuk bez dodatków:
SKŁADNIKI
500 ml letniego mleka
1 torebka suchych drożdży (7 g)
3 łyżki cukru
500 gr mąki
1 jajko
Szczypta soli
Olej słonecznikowy do smażenia
KROK PO KROKU
- Letnie mleko wymieszaj z cukrem i drożdżami. Odstaw na 10 minut.
- Przesiej mąkę i sól.
- Dodaj jajko.
- Wlej mleko do mąki ubijając mikserem.
- Przykryj i pozostaw mieszaninę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez co najmniej godzinę.
- Rozgrzej olej na głębokiej patelni do 180 stopni. Zrób kulki ciasta mokrymi szczypcami do lodów i delikatnie wlej do oleju. Po kilku minutach odwróć je. Zamiast patelni możesz użyć frytkownicy. Oliebollen są gotowe, gdy są złotobrązowe. Zajmie to około 6 minut.
Smacznego! Eet smakelijk!