Znudził Ci się smak holenderskiego chleba? Zrób sobie sama swój chleb!
To proste! Z moim przepisem chleb wyjdzie zawsze!

SKŁADNIKI
360 ml letniej wody
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
600 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
KROK PO KROKU
- Do dużej miski wlej letnią wodę ( temperatura ok. 37 st.C ) i dodaj drożdże oraz cukier. Wymieszaj łyżką żeby drożdże się rozpuściły. Cukier dodajemy do drożdży by przyspieszyć ich pracę.
- Do miski wsyp mąkę wymieszaną z solą.
- Wyrabiaj ręką lub mikserem do uzyskania gładkiej masy.
- Powstałą kulkę ciasta włóż do miski i przykryj folią. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wbij kilka razy pięść w ciasto by je odgazować, krótko przerób ręką i na papierze do pieczenia lub w formie keksowej uformuj bochenek. Przykryj czystą ścierką tym razem na 15 – 20 minut. Odłóż do wyrośnięcia.
- Nagrzej piekarnik na 200 stopni.
- Natnij lekko wyrośnięte ciasto tak jak to robiły nasze babcie i prababcie i włóż je do nagrzanego piekarnika na 35 minut.
Chleb ten smakuje najbardziej posmarowany tylko masłem śmietankowym. Najlepiej samodzielnie zrobionym 😜 . Chcesz wiedzieć jak? Tutaj masz przepis.
Smacznego!