Znudził Ci się smak holenderskiego chleba? Zrób sobie sama swój chleb!

To proste! Z moim przepisem chleb wyjdzie zawsze!

Całkowity czas 🕐 1,5 h łatwe

SKŁADNIKI

360 ml letniej wody

25 g świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

600 g mąki pszennej

2 łyżeczki soli

KROK PO KROKU

  1. Do dużej miski wlej letnią wodę ( temperatura ok. 37 st.C ) i dodaj drożdże oraz cukier. Wymieszaj łyżką żeby drożdże się rozpuściły. Cukier dodajemy do drożdży by przyspieszyć ich pracę.
  2. Do miski wsyp mąkę wymieszaną z solą.
  3. Wyrabiaj ręką lub mikserem do uzyskania gładkiej masy.
  4. Powstałą kulkę ciasta włóż do miski i przykryj folią. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  5. Wbij kilka razy pięść w ciasto by je odgazować, krótko przerób ręką i na papierze do pieczenia lub w formie keksowej uformuj bochenek. Przykryj czystą ścierką tym razem na 15 – 20 minut. Odłóż do wyrośnięcia.
  6. Nagrzej piekarnik na 200 stopni.
  7. Natnij lekko wyrośnięte ciasto tak jak to robiły nasze babcie i prababcie i włóż je do nagrzanego piekarnika na 35 minut.

Chleb ten smakuje najbardziej posmarowany tylko masłem śmietankowym. Najlepiej samodzielnie zrobionym 😜 . Chcesz wiedzieć jak? Tutaj masz przepis.

Smacznego!

RELATED ARTICLES

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przechowujemy ciasteczka. Chcesz pozostać na stronie - kliknij Zgadzam się Szczegóły

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close